Mini Container

Sinds begin 2024 is de afvalinzameling in de gemeente ‘s-Hertogenbosch veranderd. We moeten namelijk minder restafval produceren.

 • We halen PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons) aan huis bij je op. Hiervoor heb je een minicontainer van 240 liter met oranje deksel gekregen. Deze container legen we één keer per drie weken;
 • Je grijze minicontainer met restafval legen we één keer per drie weken;
 • Je groene minicontainer voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) blijven we één keer per twee weken leegmaken. Dit verandert niet;
 • Je minicontainer voor oud papier (met blauw deksel) legen we één keer per vier weken. Dit verandert niet.
 • Heb je veel luier- of incontinentieafval? Breng dit naar een van de speciale luiercontainers. Dit scheelt veel ruimte in je grijze minicontainer.

Kijk voor alle juiste inzameldagen in je Afvalstoffendienst app of op de Afvalkalender.

Een container voor PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons)

Jouw restafval bestaat voor 55% uit PBD. Door dit afval te scheiden, houd je al direct veel minder restafval over. En… veel PBD kunnen we prima recyclen.

Scheiden van PBD

Natuurlijk is het even wennen: een extra container erbij én je PBD scheiden. We zijn nu een aantal maanden bezig en als het goed is zie je nu pas hoeveel PBD je eigenlijk als huishouden produceert. Die nieuwe container zit zo vol!

Toch liever naar een ondergrondse toe? 

We hebben je gevraagd deze container een paar maanden uit te proberen en het gemak te ervaren? Breng je je PBD dan toch liever naar een ondergrondse container? Dan halen we de container met oranje deksel weer bij je op.

Tussen 19 augustus en 1 september 2024 ontvang je een brief in de brievenbus. Hierin staat hoe je de container kunt inleveren. Let op: we blijven het restafval ook dan één keer per drie weken ophalen.

Wacht op deze brief.

september
2024

September 2024

Huishoudens kunnen hun minicontainer voor PBD digitaal afmelden.

augustus
2024

Augustus 2024

Huishoudens die gebruik maken van een minicontainer voor PBD krijgen een persoonlijke brief en leaflet.

oktober
2023

Oktober 2023

Huishoudens die gebruik maken van een minicontainer voor restafval (= kliko) krijgen een persoonlijke brief en nieuwsbrief.

december
2023

December 2023

Vanaf 1 december vind je alle nieuwe inzameldagen van 2024 in de Afvalstoffendienst app of op afvalstoffendienst.nl.

januari
2024

Januari 2024

Afval Roadshow: medewerkers van de Afvalstoffendienst staan deze maand op diverse locaties in de gemeente om je meer info te geven of je vragen te beantwoorden.

januari
2024

Januari 2024

Vanaf 8 januari zet het bedrijf Inovim de containers voor PBD uit. Dit duurt enkele weken. Je hebt je container altijd voor de eerste inzameling. Een week voordat je de container krijgt, ontvang je een brief in de brievenbus met meer informatie. En de exacte datum waarop je de container kunt verwachten.

februari
2024

Februari 2024

5 februari; Nieuwe manier van afval inzamelen

februari
2024

Februari 2024

Afval Roadshow

Veelgestelde vragen

 • Blijven de oranje ondergrondse containers voor PBD?

  Ja, de ondergrondse containers voor PBD bij supermarkten en winkelcentra blijven.

 • Er is beloofd dat ik deze container na september 2024 weer kon inleveren, hoe doe ik dat?

  Maak je nu gebruik van een container met oranje deksel? Dan krijg je tussen 19 augustus en 1 september 2024 een brief van ons in de brievenbus. Daarin staat vermeld hoe je de container voor PBD kunt “afmelden”.

  Let op: ook al halen we je container met PBD weer bij je op? We blijven je restafval, in de grijze container, eenmaal per drie weken ophalen. Breng je PBD dan naar een (oranje) ondergrondse container bij supermarkt of winkelcentrum.

 • Kan ik de container voor PBD al eerder afmelden?

  Nee, wacht even op de brief. In deze persoonlijke brief staat een URL (naam van een website). Ga daar naar toe en log in met het unieke wachtwoord, dit vind je in de brief. Doorloop de stappen. Daarna ontvang je een bevestiging. Op deze manier houden we overzicht. Je kunt je container tot 20 september op deze manier afmelden. Enkele weken na je afmelding sturen we je een brief met de datum waarop we de container bij je komen ophalen.

 • Ik heb geen brief gekregen, wat nu?

  We verspreiden de brieven tot 1 september. Heb je daarna nog steeds geen brief gehad? Stuur dan een mailtje naar afvalstoffendienst@s-hertogenbosch.nl en vermeld duidelijk je adresgegevens. Dan zoeken we het voor je uit.

 • Kan ik de container voor PBD ook ná 20 september afmelden?

  Ja, dat kan. Bel na die datum naar de klantenservice van de Afvalstoffendienst. Tot 20 september kun je gebruik maken van het digitale formulier, je leest hier alles over in de brief.

 • Ik heb me afgemeld, wanneer halen jullie nu mijn container op?

  Begin oktober ontvang je een brief van ons met de datum waarop we de container bij je komen ophalen. Zet de container aan straat zodat we er goed bij kunnen. Je hoeft hier niet voor thuis te blijven.

 • Waarom mogen plastic verpakkingen, blik en drankkartons bij elkaar?

  Ons restafval verbranden we. Daarom is het van belang dat we al het afval dat we nog kunnen recyclen of hergebruiken uit het restafval halen. Zowel plastic verpakkingen als blik als drankkartons zijn prima te recyclen. Blik en drankkartons zelfs voor 100%.

  Eigenlijk zouden we dus drie keer bij je langs moeten komen om deze drie soorten bij je op te halen. Maar.. dat is te arbeidsintensief en te duur. En dat zou betekenen dat we je ook nog zouden vragen deze stromen thuis van elkaar te scheiden.

  Je mag deze drie afvalsoorten dus bij elkaar doen. Bij de afvalverwerker gaat dit afval op een lopende band en worden de drie stromen weer van elkaar gescheiden. Daarna gaat iedere afvalstroom naar een eigen verwerker.

 • Mag er ook hard plastic in deze container?

  Zolang het een verpakking is, mag het bij het PBD. Bijvoorbeeld een gelpot is van hard plastic maar wel een verpakking. Deze gelpot hoort dus zeker in de container voor PBD. Veel speelgoed is ook van hard plastic maar is geen verpakking. Speelgoed hoort dus niet in de container voor PBD. Kijk hier voor de welles/nietes lijst.

 • Waarom een container voor PBD en bijvoorbeeld geen zakken die we aan straat kunnen leggen?

  Aan het gebruik van zakken zitten veel nadelen:

  • Het is arbo technisch niet wenselijk om met zakken te werken;
  • Zakken liggen op straat of worden aan lantaarnpalen geknoopt; dit is niet bevorderlijk voor het staatbeeld;
  • Zakken waaien weg of worden door dieren opengetrokken, dit geeft veel overlast;
  • De aanschaf van zakken kost veel geld;
  • We moeten een systeem opzetten zodat de zakken op diverse plaatsen verkrijgbaar zijn.
  • Ook in huis kunnen volle zakken voor overlast zorgen.

  Al met al redenen om te kiezen voor een container.

 • Kan ik ook een kleinere container voor PBD aanvragen?

  Helaas, we zetten geen kleiner formaat containers voor PBD uit. Door ervaring in een aantal proefwijken hebben we gezien dat kleinere containers niet geschikt zijn voor de inzameling van PBD.

  PBD weegt niet veel waardoor kleinere containers makkelijker omvallen bij bijvoorbeeld wind of regen. Daarbij blijft het PBD in een kleinere container makkelijk vastzitten, waardoor het legen van de container lastig is.

 • Een keer per drie weken restafval? Dat lukt me niet.

  We begrijpen dat het even wennen is. Maar met een paar kleine aanpassingen moet het echt wel lukken. Kijk eerst eens goed naar wat je allemaal in je grijze container gooit. GFT-afval, inclusief etensresten mogen in je groene container. Voor het PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons) krijg je een nieuwe container. Heb je luiers? Deze kan je wegbrengen naar de speciale luiercontainers.

  Sinds 2014 zijn er al 2.000 gezinnen in onze gemeente waar de afvalinzameling op deze manier geregeld is. En daar gaat het goed! Het kost alleen even wat moeite om aan het nieuwe systeem te wennen, dat snappen we.