Mini Container

Maak je gebruik van een minicontainer voor restafval (= kliko)? Dan verandert de afvalinzameling per 5 februari 2024 voor jou. We moeten namelijk minder restafval produceren.

  • Vanaf deze datum halen we PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons) aan huis bij je op. Hiervoor krijg je een minicontainer van 240 liter met oranje deksel. Deze container legen we één keer per drie weken;
  • Je grijze minicontainer met restafval legen we één keer per drie weken;
  • Je groene minicontainer voor GFT (groente-, fruit- en tuinafval) blijven we één keer per twee weken leegmaken. Dit verandert niet;
  • Je minicontainer voor oud papier (met blauw deksel) legen we één keer per vier weken. Dit verandert niet.
  • Heb je veel luier- of incontinentieafval? Breng dit naar een van de speciale luiercontainers. Dit scheelt veel ruimte in je grijze minicontainer.

Vanaf 1 december 2023 vind je alle nieuwe inzameldagen in je Afvalstoffendienst app of op de Afvalkalender. Let goed op want vanaf 5 februari 2024 veranderen dus de inzameldagen.

Een container voor PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons)

Jouw restafval bestaat voor 55% uit PBD. Door dit afval te scheiden, houd je al direct veel minder restafval over. En… veel PBD kunnen we prima recyclen.

 

Krijg ik een container voor PBD?

Alle huishoudens die nu gebruik maken van een minicontainer voor restafval krijgen een minicontainer voor PBD. We begrijpen dat het even wennen is, een container erbij. Maar om jouw afval goed te scheiden, heb je deze container echt nodig. In de uitgebreide welles/nietes lijst zie je wat je allemaal in deze nieuwe container mag doen.

 

Probeer ‘m uit

We vragen je de container een paar maanden uit te proberen en zo het gemak te ervaren. Breng je je PBD dan toch liever naar een ondergrondse container? Geef dit dan na 1 september 2024 bij ons aan. We halen de minicontainer voor PBD dan weer bij je op. Let op: we blijven het restafval ook dan één keer per drie weken ophalen.

Eind augustus 2024 ontvang je een brief van ons met informatie hoe je de container kunt afmelden. Wacht op deze brief.

oktober
2023

Oktober 2023

Huishoudens die gebruik maken van een minicontainer voor restafval (= kliko) krijgen een persoonlijke brief en nieuwsbrief.

december
2023

December 2023

Vanaf 1 december vind je alle nieuwe inzameldagen van 2024 in de Afvalstoffendienst app of op afvalstoffendienst.nl.

januari
2024

Januari 2024

Afval Roadshow: medewerkers van de Afvalstoffendienst staan deze maand op diverse locaties in de gemeente om je meer info te geven of je vragen te beantwoorden.

januari
2024

Januari 2024

Vanaf 8 januari zet het bedrijf Inovim de containers voor PBD uit. Dit duurt enkele weken. Je hebt je container altijd voor de eerste inzameling. Een week voordat je de container krijgt, ontvang je een brief in de brievenbus met meer informatie. En de exacte datum waarop je de container kunt verwachten.

februari
2024

Februari 2024

5 februari; Nieuwe manier van afval inzamelen

februari
2024

Februari 2024

Afval Roadshow

Veelgestelde vragen

  • Wanneer krijg ik de minicontainer voor PBD?

    Tussen 8 januari en 9 februari zet het bedrijf Inovim de containers voor PBD uit. In totaal zo’n 36.000 stuks. Van te voren ontvang je een brief in de bus met meer info. En een kaart waarop je ziet welk afval je in welke container gooit.

  • Blijven de oranje ondergrondse containers voor PBD?

    Ja, de ondergrondse containers voor PBD bij supermarkten en winkelcentra blijven.

  • Hoe gaat de inzameling in Nuland en Vinkel?

    In Nuland en Vinkel halen we al langer het PBD aan huis op in speciale zakken. Vanaf 5 februari stoppen we hier mee. Dan zijn de zakken ook niet meer verkrijgbaar maar zet je voortaan de container aan straat.

  • Maak je nu al gebruik van een container met oranje deksel?

    In twee wijken in onze gemeente, in Maaspoort en in Rosmalen, maken al ruim 2.000 huishoudens enkele jaren gebruik van een container voor PBD. Daar haalt de Afvalstoffendienst het restafval ook al een keer per drie weken op. Hier verandert dus niets. Alleen de inzameldagen kunnen vanaf 5 februari wijzigen. Check de afvalkalender of de Afvalstoffendienst app.

  • Moet ik deze container voor PBD accepteren?

    Gezien de hoeveelheid PBD die een huishouden produceert, heb je deze container echt nodig. Zeker omdat we je grijze container minder vaak komen leegmaken. We vragen je dan ook de container voor PBD een aantal maanden te gebruiken. Zo kom je er pas achter hoe makkelijk het scheiden van afval is.

    Besluit je uiteindelijk dat je de container voor PBD toch niet wilt gebruiken? Dan halen we de container na 1 september 2024 weer bij je op. Eind augustus 2024 ontvang je een brief van ons met meer info.

    Let wel op dat we je grijze container voor restafval ook dan een keer per drie weken blijven leegmaken.

  • Waarom mogen plastic verpakkingen, blik en drankkartons bij elkaar?

    Ons restafval verbranden we. Daarom is het van belang dat we al het afval dat we nog kunnen recyclen of hergebruiken uit het restafval halen. Zowel plastic verpakkingen als blik als drankkartons zijn prima te recyclen. Blik en drankkartons zelfs voor 100%.

    Eigenlijk zouden we dus drie keer bij je langs moeten komen om deze drie soorten bij je op te halen. Maar.. dat is te arbeidsintensief en te duur. En dat zou betekenen dat we je ook nog zouden vragen deze stromen thuis van elkaar te scheiden.

    Je mag deze drie afvalsoorten dus bij elkaar doen. Bij de afvalverwerker gaat dit afval op een lopende band en worden de drie stromen weer van elkaar gescheiden. Daarna gaat iedere afvalstroom naar een eigen verwerker.

  • Mag er ook hard plastic in deze container?

    Zolang het een verpakking is, mag het bij het PBD. Bijvoorbeeld een gelpot is van hard plastic maar wel een verpakking. Deze gelpot hoort dus zeker in de container voor PBD. Veel speelgoed is ook van hard plastic maar is geen verpakking. Speelgoed hoort dus niet in de container voor PBD. Kijk hier voor de welles/nietes lijst.

  • Waarom een container voor PBD en bijvoorbeeld geen zakken die we aan straat kunnen leggen?

    Aan het gebruik van zakken zitten veel nadelen:

    • Het is arbo technisch niet wenselijk om met zakken te werken;
    • Zakken liggen op straat of worden aan lantaarnpalen geknoopt; dit is niet bevorderlijk voor het staatbeeld;
    • Zakken waaien weg of worden door dieren opengetrokken, dit geeft veel overlast;
    • De aanschaf van zakken kost veel geld;
    • We moeten een systeem opzetten zodat de zakken op diverse plaatsen verkrijgbaar zijn.
    • Ook in huis kunnen volle zakken voor overlast zorgen.

    Al met al redenen om te kiezen voor een container.

  • Kan ik nu al aangeven dat ik de container na de zomer niet meer wil?

    Helaas. Eind augustus 2024 ontvang je een brief van ons. Daarin lees je hoe je de container kunt afmelden. Probeer ‘m eerst een tijdje uit.

  • Kan ik ook een kleinere container voor PBD aanvragen?

    Helaas, we zetten geen kleiner formaat containers voor PBD uit. Door ervaring in een aantal proefwijken hebben we gezien dat kleinere containers niet geschikt zijn voor de inzameling van PBD.

    PBD weegt niet veel waardoor kleinere containers makkelijker omvallen bij bijvoorbeeld wind of regen. Daarbij blijft het PBD in een kleinere container makkelijk vastzitten, waardoor het legen van de container lastig is.

  • Waarom mochten huishoudens met een perceel <150 m2 de container vooraf weigeren?

    Vanaf 5 februari haalt de Afvalstoffendienst aan huis PBD op en we komen minder vaak langs voor het restafval. Doel daarbij is minder restafval waardoor we de kosten in bedwang houden en ook meer kunnen recyclen.

    Om dit doel te behalen zetten we bij ieder huishouden een container voor PBD neer. Maar liefst 55% van het huidige restafval bestaat immers uit PBD. Toch is een extra container voor huishoudens met een kleiner perceel wellicht een uitdaging. Daarom is ervoor gekozen om een perceelgrens aan te geven. Huishoudens onder die grens hebben zelf de keuze of ze ruimte vrij willen en kunnen maken voor een container voor PBD.

    We kiezen hierbij voor een grens van 150m2. Gelijk aan het uitzetten van de papiercontainer in 2016.

    Binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben zo’n 28.000 adressen een perceel groter dan 150 m2 en zo’n 12.000 adressen kleiner dan 150 m2. Hoe hoger we de perceelgrens zetten, hoe moeilijker het is om onze doelen te behalen en hoe groter de kans dat het PBD toch in het restafval verdwijnt.

    In totaal hebben 1.600 huishoudens de container voor PBD geweigerd. Zij brengen het PBD naar een ondergrondse container in de buurt.

  • Een keer per drie weken restafval? Dat kan toch nooit?

    We begrijpen dat het even wennen is. Maar met een paar kleine aanpassingen moet het echt wel lukken. Kijk eerst eens goed naar wat je allemaal in je grijze container gooit. GFT-afval, inclusief etensresten mogen in je groene container. Voor het PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons) krijg je een nieuwe container. Heb je luiers? Deze kan je wegbrengen naar de speciale luiercontainers.

    Sinds 2014 zijn er al 2.000 gezinnen in onze gemeente waar de afvalinzameling op deze manier geregeld is. En daar gaat het goed! Het kost alleen even wat moeite om aan het nieuwe systeem te wennen, dat snappen we.