In- en uitpandige containerruimte

Gaat je restafval in een in- of uitpandige containerruimte? Dan verandert er nu nog niets.

Waarschijnlijk heb jij minder ruimte binnenshuis om je afval goed te scheiden. En daarbij is het in de containerruimte vaak ook niet mogelijk om containers voor meerdere afvalstromen neer te zetten.

Daarom bekijken we op dit moment de mogelijkheden om je restafval te laten nascheiden.

Afval scheiden

Wat is nascheiden?

Nascheiden betekent dat het restafval, inclusief PBD (plastic verpakkingen, blik en drankkartons), naar een speciale afvalverwerker gaat. Het afval gaat dan letterlijk op een lopende band waarna het PBD er machinaal én handmatig wordt uitgehaald.

 

Meer duidelijkheid in 2024

Op dit moment staan er enkele van dit soort installaties in ons land. Lang niet genoeg om al het restafval na te scheiden. Daarom onderzoeken we, samen met gemeenten uit de regio, of we zelf een initiatief kunnen ontwikkelen. We hopen ergens in het voorjaar van 2024 hierover meer duidelijkheid te krijgen. Tot die tijd investeren we dus even niet in ondergrondse containers in je wijk of buurt voor PBD.

 

Rendement

Nascheiden zorgt voor een scheidingsrendement van zo’n 15-25%. Dat betekent dat van het restafval dat de fabriek ingaat, zo’n 15-25% van het afval verder kan worden gerecycled. De rest gaat uiteindelijk naar de verbrandingsoven. Maar de techniek gaat steeds verder, dus dit percentage zal de komende jaren zeker stijgen.

 

Scheid wel ander afval

Op dit moment levert bronscheiding, zelf je afval thuis scheiden, nog steeds het beste resultaat op. Daarom vragen we je wel om sowieso je glas, textiel, oud papier en PBD te scheiden en naar de ondergrondse en bovengrondse containers in de buurt/bij de supermarkt te brengen.